سدیم آزید و استفاده از آن در کیسه های هوا
در این متن قصد داریم در مورد یکی از مهم ترین کاربردهای ماده شیمیایی سدیم آزید که استفاده از آن در صنعت تولید ایربگ یا کیسه های هواست، صحبت کنیم. سدیم آزید با فرمول شیمیایی NaN3 ماده ای است سمی که در حلال هایی چون آب و آمونیاک به شدت محلول و در حلال هایی چون استون، هگزان، اتر و کلروفرم کاملا نامحلول است. این ماده در حلال هایی چون بنزن نیز حلالیت کمی دارد.
جهت تهیه و ثبت سفارش خرید سدیم آزید می توانید از خدمات ما در مجموعه شیمی بان آوش فعال در زمینه عرضه اینترنتی انواع مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی استفاده نمایید. کیفیت عالی در کنار قیمت مناسب و عرضه محصولات در مقادیر دلخواه مشتریان از جمله مزیت های استفاده از خدمات مجموعه شیمی بان آوش می باشد. برای این کار کافی است با کارشناسان ما در کادر پشتیبانی شرکت شیمی بان به شماره تلفن های مربوطه تماس حاصل نموده و یا به صورت اینترنتی به ثبت سفارش خرید اقدام نمایید.
اهمیت وجود کیسه های هوا
وجود کیسه های هوا در اتومبیل ها در حال حاضر یکی از اجزای اصلی و ضروری محسوب می شود. این جز از دهه 80 و به دلیل افزایش ایمنی سرنشینان خودرو تولید و به کار گرفته می شود. به هنگام برخورد شدید کیسه های هوا که در قسمت جلو و در سمت جلوی سر راننده و سرنشین جلوی خودرو تعبیه شده اند به سرعت پر از گاز نیتروژن می شوند و از برخورد سرنشین به شیشه خودرو و قسمت به اصطلاح سینه اتاق اتومبیل جلوگیری می کنند. اما این گاز نیتروژن به سرعت از کجا آمده و تحت چه فرآیندی تولید می شود موضوعی است که در ادامه می خواهیم آن را مورد بررسی قرار دهیم.
سدیم آزید، منشا تولید گاز نیتروژن در داخل کیسه های هوا
پیش از پرداختن به پروسه تولید گاز نیتروژن در داخل کیسه های هوا به هنگام برخورد، لازم است بدانید که هر چه تولید این گاز به اندازه کافی در مدت زمان کمتری صورت گیرد کارایی کیسه های هوای تعبیه شده بالاتر خواهد بود.
سدیم آزید، منشا تولید گاز نیتروژن در داخل کیسه های هوا
اما گاز نیتروژن داخل کیسه های هوا تحت چه فرآیندی تولید می شود؟ در هنگام برخورد شدید خودرو حسگرهایی که در بخش جلوی خودرو قرار داده شده اند موجب انفجار یک کلاهک کوچک شده و بر اثر این انفجار انرژی فعالسازی لازم برای انجام واکنشی تحت عنوان “واکنش مولد گاز” را فراهم می کنند. واکنش مولد گاز واکنشی شیمیایی است که در اثر انجام آن دو مول ماده شیمیایی جامد سدیم آزید توانایی تولید دو مول سدیم جامد و سه مول نیتروژن به حالت گازی را دارد.
.
اما انجام این فرآیند به تنهایی موجب تولید یکی از عناصر گروه اول جدول تناوبی به نام سدیم می شود که فعالیت شیمیایی بالای عناصر این گروه بر همگان موضوعی ثابت شده است. در راستای تامین انرژی لازم برای پر شدن ناگهانی کیسه های هوا و همچنین حذف فلز فعال سدیم دانشمندان انجام فرآیند دیگری را در ادامه واکنش مولد گاز بالا ضروری می دانند؛ به این صورت که با وارد کردن آهن (III) اکسید به محیط باعث واکنش آن با 6 مول سدیم به وجود آمده از واکنش مولد گاز مذکور در بالا شده و موجب تولید سه مول ماده جامد سدیم اکسید (که ماده ای بی خطر به دلیل داشتن خاصیت قلیایی است)، 2 مول فلز آهن و مقدار قابل توجهی گرما می شوند.
گرمای حاصل در این حالت که توانایی بالا بردن دمای گاز حاصل شده از واکنش مولد گاز تا بیش از صد درجه سانتی گراد را دارد موجب انبساط سریع گاز و پر شدن کیسه ها در کسری از ثانیه شده و ایمنی سرنشینان در مورد برخورد به قسمت جلو و شیشه اتومبیل افزایش می دهند.
دقت داشته باشید که ما در اینجا مول دقیق مواد واکنش دهنده و فرآورده ها را به دلیل حساسیت بالایی که محاسبات استوکیومتری این واکنش ها دارد و دانشمندان از این داده ها برای عملکرد صحیح کیسه هوای طراحی شده استفاده می کنند، ذکر کردیم. برآوردهای انجام شده مدت زمان پر شدن کیسه های هوا از گاز در برخوردهای شدید خودرو را معادل 1/25 (یک بیست و پنجم) ثانیه پیش بینی کرده اند که سرعت پر شدن را برابر با 322 Km/h نشان می دهد.
کاربردهای دیگر سدیم آزید
لازم به ذکر است که سدیم آزید علاوه بر استفاده در طراحی ایربگ خودروها کاربردهای دیگری نیز دارد که از جمله آنها می توان به استفاده از آن در فرمولاسیون ضدعفونی کننده ها، سنتز مواد آلی و معدنی مختلف در آزمایشگاه های شیمی، بیوشیمی، کشاورزی و … نیز اشاره کرد.