برای تهیه محلول های شیمیایی استاندارد چه کار باید کرد؟
یک فرد غیر شیمیدان در بیان تعریفی ساده برای چیستی محلول، محلول را ماده ای تعریف می کند. که برای تهیه آن مقداری ماده حل شونده در حلال حل می شود. اما یک شیمیدان می داند. که تعریف محلول و تهیه آن مسئله ای به این سادگی نیست؛ برای تهیه محلول در بیان تخصصی تعداد مول مشخصی از ماده حل شده در مقدار مشخصی محلول حل می شود. و محلول به حجم می رسد. برای آشنایی با برخی نکات و قواعد در رابطه با تهیه محلول ها در این متن با ما همراه باشید.
به حجم رساندن محلول ها
تصور کنید در دستورالعمل آزمایشی گفته شود. که برای تهیه یک لیتر محلول نمک در آب مقدار 200 گرم پودر نمک لازم است. در این صورت یک فرد مبتدی ممکن است مقدار حلال (آب) لازم برای تهیه محلول یک لیتری موردنظر را یک لیتر در نظر بگیرد. در صورتی که با اضافه کردن یک لیتر آب به مقدار گرم نمک اندازه گیری شده حجم محلول به بیش از یک لیتر می رسد.
در این رابطه بایستی به این صورت عمل شود. که ابتدا گرم ماده حل شونده اندازه گیری و در ارلن، بالن حجمی، بشر یا هر ظرف حجمی مناسب دیگری ریخته شود. و حلال (آب) بر روی آن توسط آبفشان تا جایی اضافه شود. که حجم محلول به یک لیتر برسد. در این صورت حجمی از محلول که در دستورالعمل آزمایش آورده شده است تهیه می گردد.
برای سفارش و خرید انواع نمک های شیمیایی و سایر مایعات و جامدات حل شونده جهت تهیه محلول های آزمایشگاهی خود همچون استیل کلراید می توانید از خدمات ما در شرکت شیمی بان استفاده نمایید. در صورت داشتن هر گونه سوال در این باره نیز کارشناسان ما پاسخگوی پرسش های شما هستند.
تهیه محلول هایی که مقدار مول حل شونده آنها به ما داده شده است
در مورد تهیه محلولهایی که در دستورالعمل آزمایش مقدار مول آنها آورده شده است. از مفهوم جرم مولی جهت محاسبه جرم ماده حل شونده استفاده می شود. جرم مولی برابر با نسبت گرم ماده بر یک مول آن است. این عدد برای هر عنصر در جدول تناوبی عناصر ذکر شده و برای ترکیبات نیز قابل محاسبه است. به عنوان مثال جرم مولی نمک منیزیم کلرید (MgCl2) برابر با مجموع جرم مولی عنصر منیزیم و دو برابر جرم مولی عنصر کلر است. برای محاسبه جرم ماده حل شونده مورد نیاز، مول ماده مذکور را بر جرم مولی آن ضرب می کنند.
تهیه محلول های رقیق از محلول های غلیظ
علاوه بر حل کردن مقدار گرم یا مول ماده حل شونده در حلال در برخی آزمایشات شیمیایی و یا آزمایشات مربوط به علوم میکروبیولوژی و فیزیک لازم می شود. که پژوهشگر از روی غلظت یک محلول غلیظ یک محلول رقیق تر تهیه نماید. اما برای این کار دقیقا چه مراحلی را باید طی کرد؟
محلول غلیظ محلول های مادری هستند که با غلظت مشخص به فروش می رسند. در تهیه محلول رقیق از محلول غلیظ از فرمولی به صورت C1V1=C2V2 که در آن C1 و V1 به ترتیب نشان دهنده غلظت و حجم محلول غلیظ و C2 و V2 نشان دهنده غلظت و حجم محلول رقیق هستند استفاده می شود، مسلما رعایت برابری واحدها در این رابطه برای بدست آوردن مقدار حجم محلول رقیق حاصله ضروری است. این روش کاربرد بسیار زیادی در تهیه محلول های اسیدی رقیق از محلول های اسیدی غلیظی که به صورت تجاری به فروش می رسند دارد.
در مقایسه دقت روش های تهیه محلول ها به وسیله گرم ماده حل شونده و از روی محلول های غلیظ مادر به وضوح می توان گفت وزن کردن ماده حل شونده که در آن علاوه بر دقت انسانی، دقت وسیله نیز مطرح است. روشی کمتر دقیق نسبت به تهیه محلول از روی غلظت یک محلول غلیظ است.
در حالت کلی برای تهیه انواع مواد شیمیایی لازم جهت تهیه محلول آموزشی و پژوهشی خود در آزمایشگاه و همچنین تهیه انواع محلول های شیمیایی مادر می توانید. از خدمات ما در شرکت شیمی بان استفاده نمایید. تهیه محلول ها در مورد تمام آزمایشات گرایش های رشته شیمی در عین اینکه مفهومی ساده به نظر می رسد از اهمیت فوق العاده ای برخودار است و دقت در کیفیت و اصالت مواد اولیه مورد استفاده در این مورد امری ضروری است.